6 stycznia 2014

Królewskie ciasto z niespodzianką...czyli jak obce zrobiło się swojskie



W Polsce już po świętach. Wszystko wraca do normy, niwel stresu się redukuje, wielu przechodzi na dietę " poświąteczną". A w Hiszpanii dzisiaj jeszcze jedno święto: REYES ( Trzech Króli), obchodzone baaaaaaardzo hucznie. Jeszcze nie tak dawno, prezenty w Hiszpanii przynosili ONI, nie istniał Gwiazdor, Mikolaj, czy jak go zwał....W tej chwili różnie to bywa, ale we wszystkich prawie domach dwa razy " pojawiają" się prezenty pod choinką ;)
W wigilię trzech króli, kroczy w każdym mieście uroczysty pochód: Królowie przybywają z upominkami i obdarowują dzieci cukierkami. I w tą noc w każdym domu degustuje się ROSCÓN DE REYES- KRÓLEWSKIE CIASTO. Jest to ciasto drożdżowe, bardzo aromatyczne, typu brioche. Może być przekładane bitą śmietaną, lub ganache czekoladowym. I ma ukrytą w środku figurkę
 ( przeważnie z porcelany), która przyniesie szczęście osobie, której się trafi. Dawniej było ukryte ziarno bobu, i komu się trafiło, ten w nastepnym roku kupował ROSCÓN DE REYES, stąd powiedzenie " TONTO DEL HABA"- BOBOWY GŁUPIEC. W moim domu ciasto przyjęło się, i nie wyobrażam sobie tego święta bez pysznego drożdżowca. W tym roku postanowiłam sama zrobić ciasto, wcześniej kupowałam. Jest kilka przepisów, ja wybrałam ten prostszy... I oczywiście dzielę się przepisem. Polecam bardzo, nie zawiedziecie się....



ROSCÓN DE REYES ( około 35 cm średnicy):
  • 320 gr mąki typu 550
  • 125 ml. mleka
  • 25 gr świeżych drożdży
  • 60 gr cukru
  • 65 gr miękkiego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka wody z kwiatów pomarańczy
DO DEKORACJI:
  • łyżka wody z kwiatów pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka płatków migdałowych
  • kandyzowane owoce
Wymieszać drożdże z letnim mlekiem, połączyć z 4 pełnymi łyżkami mąki, przykryć folią spożywczą  i odstawić na 45 minut.
Pozostałą mąkę połączyć z solą, cukrem, ubitymi jajkami i drożdżami. Wymieszać i wyrobić ciasto, dodając porcjami miękkie masło. Ciasto będzie na początku klejące, ale podczas wyrabiania zacznie odchodzić od ręki i zrobi się elastyczne, robot skróci znacznie czas wyrabiania. Odstawić ciasto na 2 godziny. Uformować dużeeeeeeego donutsa czyli koło z dziurką ( dość dużą) w środku :) i odstawić na pół godziny.
Posmarować roztrzepanym jajkiem, obłożyć cukrem skropionym uprzednio pomaranczową wodą i obłożyć kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi Wcisnąć w ciasto małą figurkę, najlepiej z porcelany, żeby wytrzymała ciepło piekarnika. Piec około 20 minutos w 180 º C.
Smacznego życzę i do następnego słodkiego....:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz